Maandag: Recovery, Empowerment en de Peer2Peer-Movement

Floris: De week is voorbij en wat een week! Indrukwekkend maar ook vermoeiend. Weinig tijd om ons blog bij te houden, maar nu wel. De ervaringen die mij het meest zijn bijgebleven zal ik nu alsnog graag delen met iedereen die daar in geïnteresseerd is.

Over de stad New York kan ik kort zijn: groot, druk en amazing: the city that never sleeps!
Maar we waren hier niet om de toerist uit te hangen, we hadden een doel, een missie. Namelijk: hoe staat het in New York met herstel, empowerment en ervaringsdeskundigeid?

De eerste (werk)dag werd dit mij al duidelijk. Ik bezocht met Ron een locatie van de Mental Health Associasion of Southern Pennsylvania (MHASP) in Norristown. Daar werken teams die alleen uit Certified Peer Specialist (CPS) bestaan, iets wat in Nederland nog ondenkbaar is. Cliënten worden participants, ook wel deelnemers genoemd. Casemanagers en psychiaters verwijzen deelnemers door naar deze teams en blijven verantwoordelijk voor medicatie en stabilisatie. Voor verder herstel zijn de CPS-teams verantwoordelijk. Deelname vind plaats op vrijwillige basis. Er wordt gewerkt met doelen die elke vier maanden geëvalueerd en bijgesteld worden. De doelen worden door de deelnemer zelf bepaald aan de hand van een van de domeinen waar zijn of haar droom uit bestaat, te weten:
-Social: Friends and Family, Community Connections, Religion/ Spirituality.
-Meaningful Activities: Education, Work, Volunteering, ??
-Self-Maintenance: Housing, Physical-Mental Health, Substance Use, Legal, Financial.

Tijdens elk gesprek wordt stilgestaan bij hoe iemand zich voelt (thoughts, feelings, concerns and feedback), of activiteiten van de afgelopen tijd bijdragen aan het beoogde doel en wat de volgende stap wordt om het beoogde doel te bereiken.
Deze gesprekken worden bijgehouden door middel van een zgn. progress notes and services tracking form.
Ik vond het heel bijzonder om te zien dat er teams bestaan die met alleen maar ervaringsdeskundigen werken en dat ze erg gestructureerd werken aan de hand van doelen om uiteindelijk de droom van de deelnemer te bereiken of te benaderen.

Daarnaast bezochten Ron en ik Norristown Recovery & Education Center, een centrum waar individuals challenged by mental health conditions are empowered to direct their recovery journeys. Een zin te mooi om in het Nederlands te vertalen, ik zou niet eens weten hoe…
Doel van het centrum (wederom in het Engels): wellness en recovery education, peer support and advocacy to individuals who participate in the center’s programs and events. People are encouraged to explore opportunities and resources which can help them reach personal goals. The center showcases learning communities, resources and networks which people can use to empower themselves to achieve personal milestones in their lives and communities.
Helaas waren er die dag geen groepen, maar van woensdag tot en met zondag is er een zeer uitgebreid en uiteenlopend aanbod van groepen gegeven door ervaringswerkers. Denk aan: Peer to Peer Group, Sport, Local News, Woman’s World, Reflections, Breaking down our walls, housing situations, WELL (Wellness & Empowerment in Live and Living), Boundaries, Faith and Hope, Job interview, Music, WRAP, movies and so on, and so on!!
Wederom was ik zeer onder de indruk van het brede scala aan ervaringsdeskundige groepen die in dit centrum worden aangeboden.

Een klein minpuntje: de mensen waar wij mee meeliepen waren erg druk bezig met de overgang van papier naar digitaal en er was een afscheid van een collega wat resulteerde in een lange uitgebreide Amerikaanse lunch, waardoor de tijd die wij kregen om met twee deelnemers te praten erg kort was. Maar de algemene indruk van de manier van werken en de kwaliteit van ervaringsdeskundige zorg krijgt van mij een dikke voldoende!

20130927-104243.jpg
Een CPS en ik (R).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *