In deze workshop van Herstel-Lab op 16 juni gaf Bram Vreeswijk een inleiding over culturele verschillen als het gaat om kijken naar mentale problemen. Een interessant boek dat hij aanhaalde is Doctors and Healers van Tobie Nathan en Isabelle Stengers. Waarom hebben we zo’n vast geloof in het westen in dokters en niet in healers? Waar komt dat wantrouwen vandaan? En het vertrouwen in ‘evidence based’ – kun je dat echt als ‘waar’ beschouwen? In hoeverre speelt magische denken een rol op het moment dat je echt niet meer weet hoe je verder moet vanwege bijvoorbeeld somberheid of psychotische klachten?
Er werd ingegaan op Surinaamse gebruiken als iemand verward is, zoals winti rituelen. Bram vertelde over de procesfilosoof Whitehead die al eind 19de eeuw zijn ideeën omtrent ervaringskennis opschreef: alles is een proces – alles is verbonden – processen zijn creatief.
Ook werd gesproken over hoe in verschillende culturen wordt omgegaan met rouw.
Er zijn plannen om een herstelacademie op te zetten in Amsterdam Zuid-Oost – een Ecosysteem mentale gezondheid. Hierover binnenkort meer in de nieuwsbrief.
Houd de website van Herstel-Lab in de gaten, want daar gebeuren mooie dingen.