Onderzoeksgroep: Het Zelf, Bewustzijn en Spiritualiteit, 20 maart 2018

Gepresenteerd door: Ervaringswijzer en Stichting Perceval

Je zou de Amerikaanse filosoof en psycholoog William James (1842-1910) een ervaringsdeskundige avant la lettre kunnen noemen. Volgens zijn ‘radicaal empirisme’, is de menselijke ervaring – inclusief de eigen ervaring van de onderzoeker – onderdeel van de realiteit die de wetenschap onderzoekt. De realiteit bevind zich zowel buiten ons als in onszelf, en het één kan niet zonder het ander onderzocht worden.

Met de onderzoeksgroep ‘Het Zelf, Bewustzijn en Spiritualiteit’ wil Bram Vreeswijk een gezamenlijk onderzoek doen naar deze essentiële begrippen in de psychologie.

In de geest van het ‘radicaal empirisme’ zal in de onderzoeksgroep gesproken worden vanuit de eigen ervaring. Bram Vreeswijk zal een inleiding geven over het werk van William James en een paar teksten van William James introduceren, maar de essentie van het onderzoek is de verkenning van jouw eigen ervaring. Je kunt dan ook makkelijk meedoen als je niet zo van lezen houdt, maar wel geïnteresseerd bent in de onderwerpen ‘zelf’, ‘bewustzijn’ en ‘spiritualiteit’.

De onderzoeksgroep is een experiment met een gespreksvorm gebaseerd op de principes van het ‘radicaal empirisme’. Als deelnemer zal je worden uitgenodigd om je ervaringen te delen, te luisteren naar de ervaringen van anderen en te reflecteren op het proces dat in de groep plaatsvind. Als je liever luistert dan spreekt ben je ook welkom.

We geloven dat deze werkwijze een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van Mad Studies.

In deze groep is iedereen welkom ongeacht opleiding, achtergrond, afkomst, gender, problemen die je hebt enzovoort. In de geest van William James geloven we dat de ‘bijzondere ervaring’ minstens zo waardevol is als ervaringen die ‘normaal’ genoemd zouden kunnen worden.

 

Bram Vreeswijk: Studeerde culturele antropologie (cum laude) en heeft zijn hele leven filosofie gelezen. Hij werkte in het verleden als video en performance kunstenaar. Nu werkt hij bij de academie van Ervaringswijzer, vanuit zijn eigen ervaringen in het herstel van alcoholisme en angstproblemen. Ook doet hij projecten rond het spreken over de fysieke ervaring van dans (www.bramvreeswijk.nl).

 

Plaats, data, tijd: De onderzoeksgroep vind plaats in De Brouwerij, Hoogte Kadijk 61hs, Amsterdam. Dinsdagen 19.00-21.30. Introductiebijeenkomst; 20 maart 2018. Vervolgens 27 maart, 3, 10, 17, 24 april en 1 mei.

 

Kosten: De introductiebijeenkomst is gratis. De hele serie kost €20,- (laat even weten als dit een probleem voor je is).

 

Opgave: Er is een maximum van 12 deelnemers. Je kunt je opgeven bij Bram Vreeswijk, bram@ervaringswijzer.nl. Het is fijn als je iets vertelt over je achtergrond en waarom je mee wil doen aan de onderzoeksgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *