Peercounselen

Na een lange aanlooptijd met workshops zijn we in september 2019 begonnen met maandelijks Peercounselen (PC) aanbieden. In maart 2020 kregen we de eerste “intelligente lockdown” en is PC eenmaal niet doorgegaan. Daarna zijn we op Zoom overgegaan. Dat had een paar onverwachte voordelen. Annemarie had een Zoomabonnement en wilde de bijeenkomsten wel hosten, op haar account. Zij was bezig met Co-counselen, de moederorganisatie van Peercounselen en bleek erg betrokken bij PC. Zij werd mede facilitator van PC.

Zoomen bleek prettig voor mensen die wilden counselen maar niet in Amsterdam wonen, of die het moeilijk vinden om hun huis uit te gaan. In de loop van de tijd ontstond er een groepje vaste bezoekers. Eén van hen doet regelmatig mee uit Spanje. Ingrid vond PC zo inspirerend dat ze bij Co-counselen Nederland de basistraining heeft gedaan. Ingrid is nu ook facilitator. Momenteel, tijdens de vijfde lockdown, denken we nauwelijks nog aan fysieke bijeenkomsten, hoewel we ze wel missen.

Met drie jaar ervaring, drie facilitators en de subsidie van Herstel Dichtbij, kunnen we gaan werken aan een Peercounselen 2.0, met meer deelnemers en misschien ook meer bijeenkomsten? We gaan onderzoeken hoe we meer mensen kunnen bereiken en toch ook de kwaliteit en intimiteit die we nu hebben behouden.

Hosten. Voor een Zoombijeenkomst heb je iemand nodig die aan de knoppen zit en de uitnodiging kan versturen. Het mooie van het programma Zoom is dat de host break-out rooms kan creëren, waarin een subgroep kan praten. Dat is fijn voor PC, omdat je je met z’n tweeën kunt afzonderen voor een sessie.

Facilitator betekent ongeveer ‘mogelijk maker’. Wij zijn geen begeleiders en als zeker geen therapeuten. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor diens eigen proces. Wij maken Peercounselen mogelijk door bijvoorbeeld een Zoombijeenkomst aan te bieden of de regels van PC uit te leggen.

Annemarie

Ingrid

Miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *