Rapport Mental Health & Integration door The Economist

Het blad The Economist heeft een rapport uitgebracht over de situatie rond ‘mental health’ in Europa. Nederland staat op de zevende plek in hun index van goede zorg en integratie van mensen met ‘mental illness’. Boven Nederland staan: Duitsland, Groot Brittanië, Denemarken, Noorwegen, Luxemburg, Zweden.

Het rapport wijst er op dat in landen die op de index op nationaal niveau matig scoren, er regio’s zijn waar iedereen van kan leren. “Important islands of excellence exist in countries that are in the middle of the index rankings, such as Trieste in Italy, Lille in France and Andalusia in Spain.”

Nederland presteert het beste op de categorie Environment. Deze categorie houdt in de aan- of afwezigheid van beleid en voorwaarden zodat mensen met een “mental illness” een stabiel thuis en familieleven kunnen hebben. Hierbij is gekeken naar deïnstitutionalisatie, thuiszorg, “parental rights and custody”, ondersteuning van familie en mantelzorgers.

Het slechts scoorde Nederland op het gebied van Governance. Dit houdt in: de aan- of afwezigheid van beleid om stigma te reduceren. Daaronder vallen bewustwordingscampagnes en beleid dat aanmoedigt om mensen met “mental illness” beslissingen en beleid te beïnvloeden.

Verder noteert het rapport een gebrek aan betrouwbare en goed vergelijkbare data.

Het rapport schrijft verder: ” Mr Montellano of GAMIAN-Europe reports that the single biggest frustration for those with mental illness involves the workplace. (…) Work provides much more than a salary: it provides confidence, responsibility, a sense of belonging—things that are important for anybody.”

(Ik werd gewezen op dit rapport door een tweet van Soumitra Pathare @netshrink)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *