Logo van Perceval: een bontgekleurde vogel met een bloem
Slogan: Voor Gekken, Door Gekken

Intentional Peer Support

Een methodiek om te luisteren vanuit gelijkwaardigheid

“Peer-support (de inzet van ervaringsdeskundigheid) in de geestelijke gezondheidszorg neemt toe. Laten we ons bewust blijven van ons doel: sociale verandering! Het gaat niet om het ontwikkelen van effectievere diensten, maar om het creëren van dialogen die invloed hebben op al onze inzichten, gesprekken en relaties.”
   – Shery Mead, oprichter van IPS

Intentional Peer Support nodigt uit om na te denken over transformatieve relaties. Beoefenaars van IPS leren relaties te gebruiken om ervaringskennis vanuit nieuwe invalshoeken te bekijken, te ontwikkelen en ons er beter van bewust te worden.

We willen meer bewustzijn creëren van persoonlijke en relationele patronen en ondersteunen elkaar bij het uitproberen van nieuwe strategieën.

IPS is uniek ten opzichte van meer traditionele hulpverlening omdat IPS-relaties worden gezien als partnerschappen die beide partijen gelijkwaardige inspireren om te leren en te groeien.

IPS begint niet met de veronderstelling dat er een probleem is. Met IPS besteedt ieder van ons aandacht aan de manier waarop we hebben geleerd betekenis te geven aan onze ervaringen, en gebruikt deze relatie vervolgens om nieuwe manieren van kijken, denken en doen te creëren. IPS bevordert een trauma-geïnformeerde manier van omgaan.

In plaats van: “Wat is er aan de hand?” leren we te vragen: “Wat is er gebeurd?” IPS onderzoekt onze levens in de context van wederzijds verantwoordelijke relaties en gemeenschappen – en kijkt verder dan alleen het idee van individuele verantwoordelijkheid voor verandering. IPS moedigt ons aan om steeds meer te leven en te bewegen in de richting van wat we willen, in plaats van ons te concentreren op wat we moeten stoppen of vermijden.

“Intentional Peer Support” gaat over in gesprek gaan met elkaar. Het gaat over hoe we weten, hoe we nieuw ‘weten’ creëren door middel van dialoog, en over hoe wij als menselijke wezens met elkaar omgaan door de kunst van verbinding te gaan beoefenen – met onszelf, de mensen in ons leven en de mensen op de planeet.

Het is een manier van zijn die geen goed of fout kent. Communicatie is altijd in beweging; net als improvisatie in muziek. Het is een proces van experimenteren en co-creatie. Het gaat ervan uit dat we elkaar uitdagen. We zien het als een instrument om onszelf en de wereld om ons heen scherp te houden, waardoor we ons meer op ons gemak voelen. Uiteindelijk gaat IPS eigenlijk over het bouwen van sterkere, gezondere, onderling verbonden gemeenschappen.

Stichting Perceel streeft ernaar om in alle projecten zoveel mogelijk de methodiek van Intentional Peer Support toe te passen in alle projecten en activiteiten waar we mee bezig zijn. We hopen in de toekomst in Nederland zelf workshops en trainingen IPS te gaan organiseren.

De ervaringsdeskundige heeft bij IPS vier taken:

  1. Connection, de kern van peer support
  2. Worldview, elkaar helpen begrijpen hoe we zijn gekomen tot wat we weten
  3. Mutuality, herdefiniëren als hulpmiddel om te leren en te groeien
  4. Moving Forwards, bewegen in de richting waar we naartoe willen in plaats van weglopen van waar we niet willen zijn.

IPS gaat veel verder dan het simpelweg delen van ervaringen. Het doel is een groter bewustzijn te ontwikkelen van elkaars persoonlijke en relationele patronen. Er kan zo een relatie ontstaan waarin beide partijen worden uitgenodigd en geïnspireerd raken om te leren en te groeien, in plaats van dat de ene persoon de ander moet “helpen.”

Onderwerpen die tijdens de basistraining aan bod komen:

  • geschiedenis van de Mad Movement
  • het belang van connectie
  • valideren i.p.v. helpen/ problemen oplossen
  • privileges, onderdrukking, macht en marginaliseren
  • de kracht van taal
  • luisteren naar wat er niet verteld wordt
  • onderhandelen met realiteit/ meerdere waarheden
  • impact van trauma, onder andere op relaties
  • crisis herdefiniëren
  • zelfbeschadiging, suïcide en verslaving zien als de taal van pijn

Zie voor meer info: